WeCreativez WhatsApp Support
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz. Önce telefon numaranızı yazınız.
Nasıl yardımcı olabiliriz?

Diş Sıkmanın Nedeni Psikolojik Olabilir

Nedeni psikolojik olabilir!..

Diş gıcırdatma ve diş sıkma, diş hekimlerince karşılaşılan en sık vakalardan biridir. Günlük hayatın zorluğu ve toplumsal statüye bağlı yaşanan stres, istem dışı yaptığımız diş sıkma ve gıcırdatmaya neden olabilmekte.

Duyguların bastırılması ve kendini ifade etmede zorluk, kendini diş sıkma ve gıcırdatma olarak dışa vurabilir. Farkında olmadığımız bu durum, diş yapısının bozulması, diş ve çene ağrıları ile kendini gösterir.

Tehlikenin başında olan birey uyandığında kulak ve çenede sertlik hisseder. Dişlerde meydana gelen hassasiyet ise bir diş hekimine gitmenizi söyleyen ikinci uyarıdır.

Bir diş hekimine gitmeniz, diş sıkmaya bağlı olarak gelişecek sorunların önüne geçecektir. Aksi takdirde dişlerde aşınma, mine tabakasının kaybı, diş boyutlarında kısalma ve dişte sararma gibi sorunlar ufukta sizi beklemektedir.

Baş, boyun ve sırt ağrıları yapabilir

Diş boyutlarında görülen değişim, çiğneme basınçlarının çene eklemine iletim dengesini bozar ve çene eklemlerinin zarar görmesine neden olur.

Çene ekleminin zarar görmesi baş, boyun, ense ve omuzlarda ağrılara neden olur. Çene, açma kapama hareketlerinde fark edilir sesler oluşturur. Hatta ileri durumlarda açma kapamada zorlanma ağrı ve basınç hislerine neden olur.

Diş sıkması ve diş gıcırdatma tedavisi

Sorunun diş hekimi tarafından teşhis edilmesi sonrası hasar boyutu ve hastanın şikayetleri dikkate alınarak kişinin tedavi planlaması yapılır.

Eklemin zarar görmediği durumlarda bireye, kullanması için gece plakları önerilmektedir. Dişlerin üzerine takılan plaklar, sıkma sırasında dengesiz basınçları dağıtmakta bir amortisör görevi üstlenir. Böylelikle dişlerde oluşabilecek aşınmalar ve eklem zararları önlenir.

Psikolojik yardım önerisi tedavinin bir parçası

Tedavi sırasında bireye sıkma davranışlarının altında yatan nedenin araştırılması için psikolojik yardım da önerilir.

Diş sıkma sonucu zarar görmüş eklemlerin tedavi sürecine kas gevşetici ve ağrı kesiciler de eklenir. Ayrıca fizik tedavi de sıklıkla başvurulan tedavi seçeneklerindendir. İleri derecede hasar görmüş çene ekleminin tedavi süreci içinde enjeksiyonlar ve cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir.

Diş sıkma sonucu diş boyutlarında küçülme, kısalma, kırılma ve renk değişimi gibi istenmeyen durumlar, estetik kaplamalarla tedavi edilmektedir. Yüksek konsantrasyonlu flor jelleri dişlere uygulanarak dişlerde oluşan hassasiyeti azaltma ve diş minesini kuvvetlendirme çalışması da yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERKEZ

MERKEZ

Bağlarbaşı Mahallesi Atatürk Caddesi No:122 Maltepe İstanbul Türkiye

Çağrı Merkezi

Çağrı Merkezi

444 88 91

Online Randevu

Online Randevu

Randevu Oluşturun