WeCreativez WhatsApp Support
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz. Önce telefon numaranızı yazınız.
Nasıl yardımcı olabiliriz?

Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu?

Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu?

Amalgam dolgu nedir?

Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır. İçinde bulunan civa oranı yaklaşık yüzde 50 civarındadır.

Ağız içerisinde amalgam dolgular diğer bütün dolgu materyalleri gibi, çevre dokular ile sürekli bir etkileşim içindedirler. Amalgam dolgudaki civa ise, amalgamın dişe yerleştirilmesi sırasında, eski amalgam dolguların dişten uzaklaştırılması ve amalgam dolguların parlatılması sırasında dolgu yapısından ayrılarak çeşitli yollarla vücuda giriş yapar. Çiğneme, diş fırçalama gibi mekanik uyaranlardan sonra amalgam dolgulu bireylerde ağız civa konsantrasyonunun arttığı bildirilmiştir. Ayrıca ağızlarında amalgam dolgu bulunan bireylerin diş gıcırdatmalarının da idrar ve kanda civa seviyesi üzerine sınırlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Ağız içi sıcaklığın artmasıyla da civanın buharlaşma miktarı artar. Ağıza alınan her sıcak yiyecek-içecek ve sigara amalgamda ısınmaya ve cıva buharının açığa çıkmasına neden olur.

 

Civa, kurşun ve arsenikten sonra en zararlı metaldir… 

Bunların dışında estetik olmayan bir görünüme sahiptir. Diş ve dişetlerinde amalgam dövmesi de denen gri renklenmeye sebep olabilir. Diş dokusuna kimyasal bağlanmadıkları ve sertleşme sırasında genleştikleri için dişlerde çatlak ve kırıklara sebep olurlar. Ayrıca civa gümüş gibi maddelere karşı alerjisi olanlarda sorun yaşanabilir.

Tüm bunların yanında uygulaması kolay ve ucuz olması, çiğneme basınçlarına karşı dayanıklı olması, uzun ömürlü olmasından dolayı hala tercih edilmekte. Ancak Avrupa birliğinin mevcut kuralları kapsamında 15 yaşın altındakilerin, hamile ve emziren kadınların diş tedavisinde amalgam dolgu yasaktı 1 Temmuz 2026 dan itibaren üretimi ve ithalatı da yasak olacak.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, diş çürüklerini tedavi etmek, kırık dişleri tamir etmek veya dişlerdeki estetik kusurları düzeltmek için kullanılan bir diş dolgusu türüdür. Genellikle beyaz renkte olan kompozit dolgu, doğal diş rengine uyum sağlayarak estetik açıdan tatmin edici sonuçlar sunar. Diş hekimi, kompozit reçine adı verilen özel bir malzemeyi kullanarak dişteki hasarlı veya çürümüş bölgeyi doldurur ve şekillendirir. Bu sayede, dişin işlevselliği geri kazanılırken doğal bir görünüm elde edilir.

Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Estetiğin önemli olduğu küçük azı ve büyük azı dişlerinin dolgularında, dişlerde erozyon ya da aşınmalardan kaynaklı madde eksikliklerinde, kırılmış diş dolgu ya da protezlerin tamirinde, ön dişlerdeki şekil ve renk bozukluklarında, dişler arasında boşlukların kapatılmasında, dişeti çekilmesine bağlı oluşan boşlukların kapatılmasında ve diş hassasiyetlerinin tedavisinde kullanılabilmektedir.

Gelişen diş hekimliği teknolojisiyle birlikte kompozit dolguların dayanıklılığı artmıştır. Doğru şekilde uygulandığında, kompozit dolgular uzun ömürlü olabilir ve günlük diş fonksiyonlarına dayanıklıdırlar.

Kompozit dolgular, diş hazırlığı için daha az miktarda sağlam diş dokusunun çıkarılmasını gerektirir. Bu, dişin doğal yapısının korunmasına yardımcı olur ve diş hekimliği işlemlerinden duyulan endişeyi azaltır.

Kompozit dolgu uygulaması genellikle tek seansta tamamlanabilir. Diş hekimi, kompozit reçineyi doğrudan dişe uygular ve özel ışıkla sertleştirerek hemen kullanıma hazır hale getirir.

Kompozit dolgu malzemesi, dişe uygulandığında şekillendirilebilir ve özelleştirilebilir. Bu, diş hekimlerine çeşitli diş problemlerini çözmek için geniş bir yelpazede seçenekler sunar.

Kimyasal yapısı nedeniyle uygulama yapılan diş ile sorunsuz bir şekilde birleşir. Ayrıca amalgam dolguların birleştiği bölgeler çürükler gelişebilirken, kompozit dolgu yönteminde bu çürükler ortaya çıkmaz.

 

Dezavantajları

Herhangi ciddi bir dezavantajları yoktur. Dişlerde geçici hassasiyet oluşturabilirler. Kompozit dolgunun en büyük avantajı estetik olması, dişin renginde olması, dolgu yapıldıktan hemen sonra cilalama işleminin yapılabilmesidir.

 

Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Çağrı Merkezi: 444 88 91

WhatsApp: 542 374 42 99

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERKEZ

MERKEZ

Bağlarbaşı Mahallesi Atatürk Caddesi No:122 Maltepe İstanbul Türkiye

Çağrı Merkezi

Çağrı Merkezi

444 88 91

Online Randevu

Online Randevu

Randevu Oluşturun